2001-2002 Sezonu

 

MİNİK AVCI

 

3 - 6 Yaş Grubu İçin Oyun

 

 

Sahneye Koyan: Naci ASLAN


Reji Asistanı: Göksel ÇİĞDEMOĞLU 
Kostüm: Canan UDİL 
Müzik: Canberk HACIBALOĞLU 
Dekor: Bilge BİNGÖL - Beril ÖZBAY 
Danışman: Psikolog İlkcan PARLAK

 

 

Oynayanlar 

 

Minik Avcı: Ufuk ANIL 
Hayvanlar: Canberk HACIBALOĞLU 

 

Çocuk Tiyatrosu, Yetişkin Tiyatrosu’nun basitleştirilmiş hali değildir. Çocuk Tiyatrosu, kendi başına özeldir; ilgi, bilgi ve beceri gerektiren bir alandır.

 

Minik Avcı o gün kız arkadaşının doğum günü için bir hayvan yakalamak üzere ormana gider. Önce bir tavşan yakalar ama Tavşan’ın çok üzüldüğünü görünce onu bırakır. Avcı bir Karga yakalar ama Karga’nın sesi çok kötüdür. Avcı, “böyle kötü sesli bir hayvanı arkadaşıma hediye edemem” der ve Karga’yı serbest bırakır. Bu sırada Oyuncu Maymun gelir ve Avcı’ya top çevirmeyi öğretir. Avcı onu da yakalayamaz. Bir mızıka sesi duyulur. Bu Mızıkacı Ayı’dır. Avcı onu yakalar ama akşam ormanda bir konseri olan Mızıkacı Ayı, konser veremeyeceği için çok üzülür. Avcı onu da serbest bırakır. Mızıkacı Ayı’da, Avcı ve arkadaşını konserine davet eder. Avcı sonunda bir Tilki yakalamaya karar verir. Bu durumu öğrenen Tilki bir plan yapar; onunla dost olur ve sonunda Avcı’yı yakalar. Tuzağa düşen Avcı, hayvanlara iyi davranmamanın ne kadar kötü bir şey olduğunu anlar ve Tilki ile birlikte kız arkadaşını da alarak konsere giderler. 

 

Bu oyunun hedefi 3 – 6 yaş grubu çocukları hem eğlendirmek ve hem de hayvanlar hakkında bilgilenmelerini sağlamaktır. Oyunun temel sorunsalı, “kendine yapılmasını istemediğin davranışı, başkasına yapma” üzerine kurulmuştur. Sevgi hayattaki en değerli duygudur. Sevmek aynı zamanda sevilen şeyi bilmek anlamına gelir. Çocuğun hayvanları sevmesinin yanısıra, onları bu oyunla da tanıması hedeflenmektedir. 

 

Oyun, Oluşum Tiyatrosu ve Drama Atölyesi’nde drama yöntemiyle yetişen oyuncular tarafından yine drama yöntemiyle hazırlanmıştır. 

Sahnelerdeki genel çerçeve oyuncularla tartışılmış ve doğaçlamalara geçilmiştir. Yapılan her doğaçlamadan sonra sahne tekrar tartışılmış ve yeniden doğaçlanmıştır. Böylece en iyi ve en güzel olan yakalanmaya çalışılmıştır. 

Oyunun her aşamasında çocukların gelişim özellikleri dikkate alınarak olumsuz mesajlar verilmekten kaçınılmıştır. 

Sevgiyle... 

 

 

 

Merhaba arkadaşlar, 

 

Ben Minik Avcı. Bugün arkadaşımın doğumgünü. Ona çok güzel bir hediye vermek istiyorum. Arkadaşım hayvanları çok sever. Ben de bugün ormana geldim ve ona çok güzel bir hayvan avlayacağım. Bakın hayvan avlamak için yanımda neler var. Burada büyük bir ağ var. Bir hayvan gördüğümde arkasından gizlice yaklaşıp bu ağı üzerlerine atacağım. Burada da kocaman bir havuç var. Şimdi bu havucu buraya bir yere koyacağım, bir hayvanın havucun kokusunu alıp buraya gelmesini bekleyeceğim.

 

Hoşçakal maymun hoşça kal. Bana ne güzel top çevirmeyi öğretti. Arkadaşımın yanına gittiğimde ona top çevirebilirim. Ama hala bir hediye yakalayamadım. Maymunu da elimden kaçırdım. Olsun orman kocaman bir yer, burada bir sürü hayvan olduğundan eminim. Başka hangi hayvanlar vardır ormanda arkadaşlar. Kedi, evet miyavvv miyavvv diye dolaşan bir kedi yakalayabilirim belki.

 

Kelebek, evet sessiz sessiz uçan minicik güzel bir kelebekcik yakalayabilirim. Köpek,  hav hav hav diye havlar... (Ayının giriş müziği başlar) Aaa arkadaşlar ormanın derinliklerinden bir müzik sesi geliyor. Ben biraz ormanda dolaşayım. (Panonun arkasına geçer.Ma panonun arkasına geçtiğinde Ayı mızıka çalarak girer.Bir süre mızıka çalar.)